Έχει χαρακτηριστεί, και όχι άδικα, ως «Πέλαγος της Αιτωλίας». Όνομα που προέρχεται κυρίως λόγω του μεγέθους της καθώς η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Το μέγιστο βάθος της είναι 58 μέτρα ενώ μετρά ακτογραμμή συνολικού μήκους 51 χιλιομέτρων. Συνδέεται με τη λίμνη Λυσιμαχία μέσω ενός στενού διαύλου. Ενώ στο σύνολό της είναι ένα από τα σπουδαιότερα υγροτοπικά οικοσυστήματα σε όλη την Ελλάδα. Η τροφοδοσία της λίμνης με νερό γίνεται από χειμάρρους και ρεύματα αλλά και από υπόγειες πηγές. Η ύπαρξη δε του ψαριού της αθερίνας στα νερά της, μαρτυρά πως κάποτε η Τριχωνίδα συνδεόταν με τη θάλασσα.
Λίμνη Τριχωνίδα – Τα χωριά της
Διαβαίνοντας τα 51 χιλιόμετρα ακτογραμμής της λίμνης, είναι αδύνατο να μην μαγευτεί ο επισκέπτης από τα 25 πανέμορφα, παραλίμνια χωριουδάκια που την αγκαλιάζουν. Χωριά που δεν στερούνται γραφικότητας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και πολιτισμικής κληρονομιάς. Το Παναιτώλιο, το Καινούργιο, η Νέα Αβώρανη, η Παραβόλα, η Μυρτιά, γνωστή για τους πορτοκαλεώνες της και τις ιαματικές πηγές της (Λουτρά Μυρτιάς), αποτελούν μόνο μερικά από τα φιλόξενα χωριά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Παράλληλα, για όποιον επισκεφθεί την Τριχωνίδα, θα είναι κρίμα να μην απολαύσει έστω μια φορά το υπέροχο ηλιοβασίλεμά της, το οποίο είναι από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα.
Γνωστή και για την πλούσια πανίδα της η λίμνη Τριχωνίδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 20 είδη ψαριών έχουν βρεθεί να ζουν στα νερά της. Κυριότερο από αυτά ο νανογωβιός, το μικρότερο σπονδυλωτό ενδημικό ψάρι το οποίο συναντάται μόνο στα νερά της λίμνης. Στην Τριχωνίδα επίσης μπορεί κανείς να συναντήσει τη βίδρα, ένα πραγματικά σπάνιο ζώο καθώς και περισσότερα από 200 είδη πουλιών.
Με κύριο άξονα τη φυσική ομορφιά και τον πλούτο της πανίδας, αλλά και τη γραφικότητα των γύρω χωριών, η λίμνη Τριχωνίδα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση από την καθημερινότητα.
Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές σε ξενοδοχεία στη Λίμνη Τριχωνίδα εδώ.