Οι καλύτερες αποκριάτικες παραδόσεις στην Ελλάδα και πού να τις βιώσω

Η Ελλάδα έχει πλούσιες και μοναδικές αποκριάτικες παραδόσεις, που ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, συνδυάζοντας αρχαία έθιμα, βυζαντινές ή ενετικές επιρροές και λαϊκές παραδόσεις. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες παραδόσεις και οι τοποθεσίες όπου μπορείτε να τις βιώσετε.

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα Ημαθίας

Αν θέλετε να παρακολουθήσετε αλλά και να βιώσετε μια πραγματικά παραδοσιακή και γεμάτη χρώμα, μουσική και ένταση αποκριάτικη γιορτή, τότε σίγουρα αυτή είναι το Έθιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας στη Νάουσα Ημαθίας.

Αυτό το παραδοσιακό έθιμο κρατάει από τα τέλη του 19ου αιώνα και αναβιώνει ανελλιπώς (με εξαίρεση τη διακοπή που έγινε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο) από τότε. Το έθιμο λαμβάνει χώρα δύο φορές κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και επαναλαμβάνεται την Κυριακή της Τυρινής. Η ιεροτελεστία του ντυσίματος των Γενίτσαρων (των χορευτών) και της Μπούλας (της νύφης) είναι πολύ συγκεκριμένη και ξεκινάει από νωρίς το πρωί που οι συμμετέχοντες είναι στα σπίτια τους και ετοιμάζονται. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία των μουσικών φτάνουν έως το Δημαρχείο, που θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο, και έπειτα ακολουθούν χοροί στον προαύλιο χώρο αλλά και σε άλλες πλατείες με τη συμμετοχή του κόσμου.

Μια γιορτή με τη συμμετοχή ντόπιων και τουριστών, με έντονο άρωμα Ελλάδας και φυσικά τον εμπλουτισμό της με φαγητό, ποτό, τραγούδι και χορό διάφορων χορευτικών παραδοσιακών ομάδων. Μην το χάσετε! Δείτε τις προσφορές ξενοδοχείων εδώ.

Φανοί της Κοζάνης

Εάν αναζητάτε ένα ελληνικό παραδοσιακό έθιμο της Αποκριάς που θα γίνετε όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μια μεγάλη παρέα, θα διασκεδάσετε και θα χορέψετε με την ψυχή σας υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής, τότε οι Φανοί της Κοζάνης είναι για εσάς.

Από το πρωί, οι μέρες της Αποκριάς ξεκινάνε με διάφορες εκδηλώσεις και τους παραδοσιακούς χορούς και συνεχίζουν σε εορταστικό κλίμα μέχρι αργά το βράδυ. Νταβούλια, ζουρνάδες και κλαρίνα ηχούν σε όλες τις γειτονιές και υπάρχουν και αναπαραστάσεις λαϊκών εθίμων, όπως οι παραδοσιακοί γάμοι.

Στην γιορτή αυτή δεν θα βρείτε μόνο ντυμένους μασκαράδες ή συμμετέχοντες με παραδοσιακές στολές. Το έθιμο αυτό ενώνει όλους τους ανθρώπους σε 13 γειτονιές της Κοζάνης, στις οποίες θα δείτε το άναμμα των παραδοσιακών φανών – δηλαδή των φωτιών πάνω σε ειδικούς βωμούς που καίνε όλο το βράδυ – θα απολαύσετε τους τοπικούς χορευτικούς συλλόγους, θα ακούσετε παραδοσιακά τραγούδια, θα φάτε πεντανόστιμα εδέσματα, θα πιείτε κρασί και τσίπουρο και σίγουρα θα χορέψετε και θα τραγουδήσετε.

Και μην αγχωθείτε για το ποια μέρα θα φτάσετε. Το έθιμο λαμβάνει χώρα κάθε μέρα σε διαφορετική γειτονιά από την Τσικνοπέμπτη έως και την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς – της Τυρινής – (πριν την Καθαρά Δευτέρα).

Μπουρανί – το Τυρναβίτικο έθιμο της Αποκριάς

Αν είστε περισσότερο λάτρεις ενός πιο διονυσιακού καρναβαλιού με χιούμορ και αρκετά “πικάντικα” στοιχεία, όπως το έθιμο του φαλλού, τότε ο Τύρναβος είναι μονόδρομος.

Το Τυρναβίτικο καρναβάλι αποτελεί συνέχεια της βακχικής γιορτής, αφιερωμένης στον Θεό Διόνυσο, Ανθεστήριο, που λάμβανε χώρα στην Αρχαία Αθήνα. Έχει σατιρική διάθεση, σχολιάζει τα κακώς κείμενα της πολιτικής και της κοινωνίας αλλά περιλαμβάνει και εκδηλώσεις όπως βραδιές μνήμης, την καρναβαλική παρέλαση μικρών και μεγάλων, τις μπαρμπαριές, χορούς αλλά και αντιπολεμικές δράσεις, παρόμοιες με το κάψιμο του Καρνάβαλου.

Συγκεκριμένα τώρα το Μπουρανί είναι ένα τοπικό έθιμο που λαμβάνει χώρα την Καθαρά Δευτέρα και σχετίζεται με τον φαλλό και άλλα σύμβολα της γονιμότητας. Την Καθαρά Δευτέρα οι μπουρανίτες ανεβαίνουν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ανάβουν φωτιές και ετοιμάζουν το “μπουρανί”, μια αλάδωτη χορτόσουπα. Ακολουθεί χορός, τραγούδι και φυσικά πολλές άσεμνες παραστάσεις και εκφράσεις με επίκεντρο τον φαλλό. Στην περιοχή θα βιώσετε και το παραδοσιακό έθιμο του γαϊτανιού!

Βενετσιάνικο Καρναβάλι της Κέρκυρας

Η έντονη αποικιοκρατία που έζησε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια άφησε στον τόπο μας και διάφορα ξενόφερτα έθιμα, τα οποία όμως οι ντόπιοι αγκάλιασαν και έως και σήμερα τα αξιοποιούν για τουριστικούς και εθιμοτυπικούς λόγους. Ένα από αυτά είναι το Βενετσιάνικο Καρναβάλι της Κέρκυρας. Η Ενετοί έμειναν στην Κέρκυρα για περισσότερα από 400 χρόνια και αυτό είναι εμφανές από την αρχιτεκτονική, τη ντοπιολαλιά, την μουσική αλλά και κάποια από τα έθιμα.

Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα την περίοδο της Αποκριάς οι καντρίλιες και οι λανσιέδες είναι οι δύο ευρωπαϊκοί χοροί που είναι άρρητα συνδεδεμένοι με το καρναβάλι, τις πλουμιστές φορεσιές και τις μάσκες που φορούσαν οι Ενετοί κατά τις χοροεσπερίδες τους. Σήμερα, τα στολισμένα καντούνια γεμίζουν από λάτρεις και υποστηριχτές αυτού του ξενόφερτου μεν εθίμου αλλά τόσο ταιριαστού με την αρχοντιά του νησιού. Το Λύκειο Ελληνίδων αλλά και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι πρωτοστατούν στην αναβίωση αυτού του εθίμου και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν με τα κοστούμια, την αίγλη, την κομψότητα και την λάμψη της περατσάδας τους.

Οι εκδηλώσεις διαρκούν καθ’ όλη τη διάρκεια της Αποκριάς. Δείτε τις προσφορές ξενοδοχείων εδώ.

Ο Γάμος του Κουτρούλη στην Μεθώνη

Όλοι γνωρίζουμε την έκφραση “Του Κουτρούλη ο γάμος” αλλά ξέρετε για τις αποκριάτικες παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Μεθώνη; Το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς έως και την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνουν όλα τα παραδοσιακά έθιμα του γάμου … του Κουτρούλη… με χιούμορ, τρέλα και χορό. Τα προικιά, το στρώσιμο του κρεβατιού αλλά και ο ίδιος ο γάμος σε μια παραδοσιακή και γιορτινή ατμόσφαιρα. Ο δήμος προσφέρει την Καθαρά Δευτέρα λαγάνα, κρασί, φασολάδα και άλλα παραδοσιακά εδέσματα με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Δείτε τις προσφορές ξενοδοχείων εδώ.

Ο Γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος στη Σκύρο

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Σκύρο διαρκούν σχεδόν όσο και η Αποκριά, τρεις εβδομάδες. Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο είναι ο Γέρος, η Κορέλα και ο Φράγκος που χορεύουν φορώντας τις παραδοσιακές στολές και κουδούνες ώστε να ξεσηκώσουν τον κόσμο και φυσικά να κάνουν πολύ θόρυβο. Και οι δύο αντρικές μορφές αυτές αλλά και οι υπόλοιποι κουδουνοφόροι έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μάσκες και φορούν μαύρες κάπες. Η γυναικεία μορφή και οι υπόλοιπες γυναίκες του χορού φορούν παραδοσιακές στολές και μάσκες.

Όταν όλοι αυτοί βρεθούν στην πλατεία του χωριού, ακολουθεί χορός με διαγωνισμό για το πιο εκκωφαντικό κουδούνισμα και φυσικά μουσική, κεράσματα, τραγούδι και χορός για όλους υπό τους ήχους των νησιώτικων ασμάτων. Δείτε τις προσφορές ξενοδοχείων εδώ.

Οι Κουδουνοφόροι στον Σοχό Θεσσαλονίκης

Και αν ο ήχος από τις κουδούνες δεν σας ενοχλεί αλλά δεν θέλετε να φύγετε από την ηπειρωτική Ελλάδα, τι θα λέγατε να επισκεφτείτε τον Σοχό; Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και αρχαία αποκριάτικα έθιμα της Μακεδονίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις διονυσιακές παραδόσεις. Οι Κουδουνοφόροι περιφέρονται στους δρόμους του Σοχού χορεύοντας και χτυπώντας ανελέητα τις κουδούνες τους για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να ευλογήσουν τον τόπο και τις σοδιές των χωραφιών. Φοράνε βαριά δέρματα ζώων, κάπες, κορδέλες και φτερά και παρασέρνουν τον κόσμο σε ένα τρελό γλέντι με φαγητό, μουσική και χορό.

Το έθιμο λαμβάνει χώρα την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε τις προσφορές ξενοδοχείων εδώ.

Καλή Αποκριά σε όλους και ευχόμαστε να διασκεδάσετε με την ψυχή σας σε όποια περιοχή της Ελλάδας κι αν επιλέξετε να περάσετε τις εορταστικές αυτές μέρες της Καθαράς Δευτέρας.

About Ekdromi.gr