Η αλήθεια είναι πως τα ονόματα των περισσότερων από τις πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας κρύβουν μέσα τους και κάποια ιστορία. Κρύβουν κάποιο γεγονός που οδήγησε την εκάστοτε τοπική κοινωνία να δώσει ένα ιδιαίτερο όνομα στην κάθε μια από αυτές. Ονόματα που με το πέρασμα των ετών παρέμειναν αναλλοίωτα και, σε πολλές περιπτώσεις, σήμερα έχει ξεχαστεί η προέλευσή τους. Για να ανακαλύψει κάποιος την αφορμή ή το γεγονός που κάποια Ελληνική παραλία έχει πάρει το όνομά της, θα πρέπει να προσεγγίσει κάποιους ηλικιωμένους ντόπιους κατοίκους. Θα πρέπει μαζί τους να συμπληρώσει σαν παζλ τις αναμνήσεις τους για να οδηγηθεί σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την παραλία Άντονι Κουίν στη Ρόδο. Και δεν ισχύει καθώς η ιστορία της βάφτισης της συγκεκριμένης παραλίας με το όνομα του διάσημου ηθοποιού έγινε με κινηματογραφικό τρόπο. Άλλωστε, τα ΜΜΕ της εποχής είχαν αφιερώσει αρκετό μελάνι για να περιγράψουν τα γεγονότα που οδήγησαν στην ονομασία αυτή.
Ρόδος: Η παραλία Άντονι Κουίν
Η ιστορία ξεκινά το 1960. Στα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» όπου πρωταγωνιστούσε ο Άντονι Κουίν, ένα μέρος των γυρισμάτων επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί σε έναν όρμο. Έναν όρμο ο οποίος βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Ρόδου και μόλις 3 από το Φαληράκι. Παραλία με βοτσαλάκι, πεύκα και γαλαζοπράσινα νερά. Το όνομα της παραλίας αυτής μέχρι τότε ήταν Βάγιες. Ο ηθοποιός μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου. Αποφάσισε έτσι να αγοράσει αυτόν τον μικρό όρμο για να δημιουργήσει εκεί ένα χώρο ξεκούρασης για ηθοποιούς και γενικότερα ανθρώπους του κινηματογράφου. Στην πρωτοβουλία του αυτή βρήκε, αρχικά, αρωγό το Ελληνικό κράτος. Του παραχωρήθηκε λοιπόν την έκταση για ένα συμβολικό για την εποχή ποσό. Ως δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του ηθοποιού στην προώθηση της Ελλάδας. Είναι αλήθεια πως ο Antony Quinn είχε βοηθήσει τα μέγιστα στην προβολή της ομορφιάς της χώρας μας μέσα από τις ταινίες του. Τόσο με τα «Κανόνια του Ναβαρόνε» όσο και με τον Αλέξη Ζορμπά στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη. Και αργότερα όμως με τον «Έλληνα μεγιστάνα» όπου ενσάρκωσε τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Τελικά, μέσω πολλών γραφειοκρατικών προβλημάτων που προέκυψαν, η παραλία δεν περιήλθε ποτέ στην κυριότητα του ηθοποιού. Το γεγονός αυτό του προκάλεσε πικρία την οποία είχε μέχρι τον θάνατό του τον Ιούνιο του 2001 σε ηλικία 86 ετών. Παράλληλα, το σήριαλ της κυριότητας της παραλίας κρατά μέχρι σήμερα με πρωταγωνιστές το Ελληνικό κράτος και τη χήρα του ηθοποιού.
Για τους κατοίκους της Ρόδου πάντως, η παραλία φέρει το όνομά του και αυτό ως γεγονός θα θυμίζει για πάντα το πέρασμά του από τα μέρη μας, και το πόσο πολύ αγάπησε τη χώρα αυτή. Άλλωστε, τόσο η Κρήτη, όσο και η Ρόδος έχουν μόνο ευχάριστα να θυμούνται από αυτόν.
Βρείτε τις μεγαλύτερες προσφορές για ξενοδοχεία στη Ρόδο εδώ!